Informatii medicale
pediatru - Dr. Giosanu > pediatru - Dr. Giosanu - www.clinicamed.ro/programare/ > Informatii medicale

Search help:


Ingrijirea nou nascutului [2]

Solution

Noțiuni de îngrijire nou născut și sugar

Ingrijirea zilnică a nou-născutului este un proces complex, care contribuie la o bună dezvoltare a acestuia. Este indicat ca alimentaţia să se facă la sân încă din primele 4-8 ore de viaţă. Acasă, camera copilului trebuie să fie curată şi aerisită zilnic. 
Temperatura camerei trebuie să fie între 19 şi 23 grade Celsius, evitându-se supraîncălzirea, iar umiditatea de aproximativ 50-60%. Pătuţul copilului nu trebuie plasat lângă o sursă de încălzire sau linga peretele exterior al camerei sau în calea curenților de aer, iar salteaua trebuie să fie tare, fermă şi dreaptă. Poziţia în somn este indicat să fie pe o parte, nu pe spate sau pe burtă. Nu se folosesc pernuţe şi nu se acoperă copilul cu pături groase. Îmbrăcămintea trebuie să fie din fibre naturale sau din bumbac şi să se deschidă la gât şi la umeri. 

Temperatura apei la baia zilnica trebuie să fie în jur de 35 de grade Celsius. Este bine să aveti pregătite din timp prosoapele, şamponul şi loţiunea de baie (speciale pentru copii), un scutec şi hăinuţele curate. În timpul băiţei, sprijină-l în permanenţă cu o mână şi nu-l lăsa sub nicio formă nesupravegheat. 

Ce include ingrijirea si toaleta zilnica ?

Ochii nou-născutului se şterg în fiecare zi cu o compresă sterilă umezită în apă fiartă şi răcită sau în ser fiziologic, dinspre nas spre exterior. Se foloseşte o compresă pentru fiecare ochi, pentru a evita răspindirea unei posibile infecţii. 

Igiena năsucului este importantă încă din prima zi de viaţă. Datorită curăţării corecte a năsucului, bebeluşii respiră mai bine (nu uitați că până la un an, ei respiră numai pe nas). Se pune în fiecare nară ser fiziologic, ţine capul copilului aplecat pe spate câteva secunde, după care se aspiră secreţiile şi serul cu o pompiţă specială. 

Este strict interzis să se foloseasca beţişoare speciale pentru curăţarea urechilor, pentru că riscați să fisurați timpanul bebeluşului sau să îi împingeți mai adânc ceara în urechi. 

Chiar dacă nu i-au ieşit încă dinţişorii, gura copilului trebuie curăţată zilnic. Gingiile se şterg cu un tifon îmbibat în apă fiartă şi răcită, răsucit în jurul unui deget.  

Pentru că unghiuţele bebeluşului cresc foarte repede, s-ar putea să fie nevoie să i le taiati chiar de două ori pe săptămână. Atât pentru unghiile de la mâini, cât şi pentru cele de la picioare, se va folosi o forfecuţă specială. 

În primele luni de viaţă, există un risc mare de accidente, uneori chiar mortale, de aceea trebuie să luați unele măsuri în acest sens. Până la şase luni, este bine ca sugarul să doarmă în aceeaşi cameră cu părinţii. Este indicat să culcați bebeluşul pe o parte, nu pe burtică sau pe spate şi să nu îi pui pernă până la doi ani. Temperatura normală în camera în care doarme copilul trebuie să fie între 19 şi 23 de grade Celsius. 

Bebeluşul nu are încă dezvoltate mecanismele de reglare a temperaturii, de aceea nu trebuie să îi fie prea frig sau prea cald. Pătuţul copilului nu trebuie aşezat lângă surse de căldură. Nu-l înfăşați prea strâns pentru a nu-l supraîncălzi. Se aeriseşte camera în care doarme copilul, însă după ce îl duceți în altă încăpere. Este interzis fumatul în camera bebeluşului.

În primul an de viaţă, este indicat ca vizitele medicale să aibă loc în fiecare luna în primele 12 luni şi la fiecare doua-trei luni după aceea, pentru monitorizarea dezvoltării copilului. În timpul acestor controale, medicul va nota în fişa copilului o serie de măsurători, precum greutatea, lungimea, circumferinţa toracică şi cea craniană. O circumferinţă craniană prea mică poate indica prezenţa microcefaliei (dezvoltare insuficientă a craniului şi a creierului), iar una prea mare poate fi semn de rahitism sau de hidrocefalie (acumulare excesivă de lichid cefalorahidian în cutia craniană).

ATENTIE!

Informatiile afisate in aceasta pagina nu inlocuiesc sfatul/consultul medical profesionist.

Informatiile sunt furnizate doar in scopuri educationale.

Va asumati intreaga responsabilitate pentru modul in care alegeti sa utilizati aceste informatii.

Related articles Ingrijirea nou nascutului [1]
Semne si simptome de urgenta pediatrica
Traumatism cranian
Roseola infantum (Exantem viral)
Eritem infectios (Parvovirus B19)
Article details
Article ID: 22
Category: Pediatrie - Alimentatii & Puericultura

 
« Inapoi

 
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid

Nota: Utilizarea formularelor de pe acest site nu presupune un consult/consultatie online si nu are ca rezultat un diagnostic online! Informatiile cu caracter medical si recomandarile de pe acest site sunt preventive, avand caracter educativ si orientativ. Acestea nu inlocuiesc consultatia medicala la cabinet/clinica, analizele medicale, investigatiile imagistice, diagnosticul si tratamentul. Prin utilizarea formularelor de pe acest site, nu se stabilesc diagnostice online si nici angajamente cu privire la spitalizare, prescriere tratamente, retete sau medicamente. Daca aveti, sau credeti ca aveti o afectiune medicala trebuie sa solicitati o consultatie medicala adecvata pentru obtinerea diagnosticului corect si nu recomandam ignorarea sau refuzul unui consult medical in cazul in care ati utilizat sau intentionati sa utilizati serviciile online ale acestui site. Nu ne asumam responsabilitatea unei certitudini a raspunsului in acord cu asteptarile dvs.